stiri_2016

Cum se fură lemnul din pădurile României cu acte în regulă

Un studiu recent lansat de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers susţine că ”s-a creat o imagine artificială a defrişărilor masive în zone vizibile”. Un expert în silvicultură explică însă pentru Epoch Times cum lemnul tăiat ilegal este acoperit cu documente pentru a ajunge pe piaţă şi cât de grav este efectul tăierilor la ras.

Bogdan Belciu, managing partner la PwC, a afirmat că defrişările se realizează de regulă în zone vizibile, din lipsa infrastructurii, ceea ce distorsionează imaginea privind dimensiunea fenomenului. „Foarte multă lume poate face multe afirmaţii, dar datele obiective şi statistice asta arată. Problemele legate de infrastructură fac accesul dificil, iar lumea defrişează cel mai mult din zone vizibile. Astfel că s-a creat o imagine artificială a defrişărilor masive în zone vizibile. Sigur că acest lucru creează probleme, se creează un dezechilibru în ceea ce priveşte tipul arborilor, vârsta, dar în mod cert aceasta este o explicaţie”, a susţinut el în conferinţa de presă de lansare a studiului.

Octavian Berceanu, expert în silvicultură, arată însă că „defrişările” despre care se discută în studiu se împart în tăieri ilegale şi tăieri legale. Primele provin din tăieri la ras sau brăcuiri ale pădurilor făcute fără a avea niciun fel de documente legale acoperitoare sau autorizaţii de exploatare. În opinia sa, acest tip de tăieri sunt foarte vag surprinse în datele INS, ca raportări în urma controalelor efectuate. Un grad mult mai mare de acurateţe îl oferă în schimb Inventarul Forestier Naţional (IFN).

Sursa: epochtimes