stiri_2016

Distribuire dividende in 2017. La ce trebuie sa fim atenti?

Anul 2016 a fost unul foarte avantajos în ceea priveşte distribuirea dividendelor pentru asociaţii societăţilor cu profit, impozitându-se cu numai 5%, pentru situaţiile în care asociatul obţinea deja şi alte venituri pentru care achita CASS. In 2017, deşi Codul fiscal anunţa că această excepţie nu va mai fi valabilă, şi că se va plăti o cotă de 10,5%

 (5% impozit dividende şi CASS de 5,5%) indiferent dacă asociaţii companiilor cu profit obţin şi alte venituri pentru care plătesc deja contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iată că OUG 3/2017 modifică alineatul 7 al art. 176 din Codul fiscal, si astfel excepţia devine regulă, în sensul că persoanele care realizează venituri din investiţii nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează deja venituri pentru care datorează CASS.
ATENTIE! Această modificare se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie 2017, ceea ce înseamnă că, dacă firmele au distribuit dividende in luna ianuarie 2017, sunt aplicabile reglementările anterioare, adică beneficiarii dividendelor distribuite in luna ianuarie 2017 datoreaza CASS, indifent dacă au şi calitatea de salariaţi, etc.